Hoe maak je jouw netwerk waardevol in 2021?

Hoe maak je jouw netwerk waardevol in 2021?

Vorig jaar was ik op een feestje en sprak ik met iemand met veel kennis over netwerken. Zij vroeg aan mij: Stel in het ergste geval dat jij dakloos wordt, bij hoeveel mensen in jouw omgeving kan jij voor minimaal een week onderdak en eten krijgen? Die vraag stel ik mij dit jaar opnieuw, misschien juist goed om nu te doen, nu er zoveel is veranderd. Ik heb mijn netwerk weer eens goed onder de loep genomen en vraag mij af: Hoeveel weken kom ik vooruit met het aantal verblijfplaatsen? Zijn dit wel genoeg weken om mijn leven weer op orde te krijgen? Is mijn netwerk wel sterk genoeg? Moet ik nu dan juist investeren in een groter netwerk of juist investeren in mijn huidige netwerk? En hoe doe ik dit dan?

Je gebruikt natuurlijk niet alleen je netwerk wanneer je dakloos raakt, laten we hopen dat dit überhaupt nooit gebeurt. Je netwerk is juist goed in te zetten wanneer je bijvoorbeeld werkzoekende bent, recruiter, hiring manager of zzp’er.

Normaal zijn de feestdagen de ultieme tijd om, tijdens alle borrels en diners, je netwerk te vergroten en te versterken. Maar hoe zit dat tegenwoordig? Borrels zijn veelal online, en met kerst mocht je maar drie gasten uitnodigen. Als je elkaar al ziet is dit op 1,5 meter, en door de toenemende besmettingen wordt het sowieso aangeraden om elkaar even niet te zien.

Wat betekent dit voor de zoektocht naar jouw nieuwe uitdaging, hoe zet je nu je netwerk in? Je hoeft natuurlijk niet je CV naar iedereen toe te sturen, en van de daken schreeuwen dat je zoekende ben. Hoe zet je juist dit jaar je netwerk in?

Graag geef ik je een aantal tips om effectiever te netwerken in 2021:

  • Probeer niet alleen te netwerken op het moment dat je iets nodig hebt. Je zorgt juist voor een sterk netwerk wanneer je investeert in je netwerk wanneer je het niet nodig hebt. Juist dit jaar is het goed om te investeren in je netwerk. Stuur bijvoorbeeld dit jaar een nieuwjaarsgroet met een persoonlijke boodschap erop. Wedden dat jij dit jaar on top of mind bent?
  • Help iemand anders. Dit zit hem in kleine dingen: geef iemand bijvoorbeeld eens een tip of truc. Dat kan bijvoorbeeld zijn door iemand te taggen onder een vacature of een informatief bericht. Of als iemand vertelt over de verbouwing van zijn huis, stel hem dan voor aan een stukadoor waar jij goede ervaringen mee hebt. Als jij iets voor iemand kan betekenen zullen zij graag wat voor jou willen betekenen wanneer jij het nodig hebt.
  • Online evenementen vragen toch even een andere netwerkaanpak dan offline evenementen. Het is lastiger om iemand even aan te spreken als je naar een beeldscherm kijkt. Toch is het deelnemen aan online evenementen nog steeds een effectieve manier van netwerken. Zie je bijvoorbeeld iemand verschijnen in een online evenement die je wel even wilt spreken? Voeg diegene dan toe op LinkedIn en stuur een berichtje. Je hebt al een goede openingszin als je aangeeft dat je iemand tegenkwam op het evenement.
  • Als je niet graag naar dit soort borrels gaat of netwerken lijkt voor jou niet te zijn weggelegd dan kan je gebruik maken van een netwerkclub of een bureau gespecialiseerd in jouw vakgebied.

Wil je gebruik maken van het netwerk van Inkoop ID, dat mag natuurlijk altijd! Geef ons een belletje en wij helpen je graag verder.

Succes en een heel mooi 2021.

Amy van der Hulst

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

 

 


Gepubliceerd in: Blog