Inkoop in de ict

neem contact op

De snelle ontwikkeling maakt het uitdagend

De wereld van de informatietechnologie (ICT) is de afgelopen decennia snel geëvolueerd en heeft een enorme impact gehad op de manier waarop bedrijven opereren. Inkoop in de ICT-sector vormt een grote uitdaging vanwege de voortdurende en razendsnelle ontwikkelingen in deze industrie.

Website – Afbeelding pagina’s
20220726-MCH-0401

Van hardware tot software

De ICT inkoper moet kennis hebben van zowel hard- als software. Servers, racks, routers, redundancy, ITIL, single user licenties, concurrent user licenties, escrow agreements, hosting, AI en IoT zijn termen waarvan een ICT Inkoper niet met zijn oren gaat klapperen.

Daarnaast is kennis van inkoop van diensten op het gebied van consultancy, inhuur externen, zoals architecten en programmeurs aan de orde van de dag. Doordat de ontwikkelingen op ICT-gebied zo ongelooflijk snel gaan is het inhuren van specifieke kennis vaak onvermijdelijk.

ICT vacatures

Ict inkopers maken het verschil

Het contracteren is soms al een project op zich. Doordat ICT-projecten zich zelden eenduidig en eenvoudig laten omschrijven is het afbreukrisico groot en de kans op significant en onvoorzien meerwerk aanwezig (lees: het volledig uit de hand lopen van het budget). Het aantal succesvolle grote software implementaties, op tijd en binnen budget is dan ook een feestje waard en vaak het resultaat van een uiterst grondige voorbereiding, goed contracteren, waarbij veel aandacht is uitgegaan naar de milestones, het uiteindelijke resultaat en de service levels waar uiteindelijk aan voldoen moet worden. De credits hierbij gaan uiteraard naar een heel projectteam gaan en niet alleen de inkoper.

De ICT inkoper kom je tegen in alle sectoren, van zorg tot publiek en van techniek tot in de zakelijke dienstverlening. De ICT inkoper is vaak HBO/WO geschoold, is analytisch sterk, heeft gespecialiseerde kennis in huis en is het gewend om projectmatig te werken.

Spotlight: ict inkoper

De ICT-industrie staat bekend om zijn continue stroom van technologische vooruitgang. Nieuwe apparaten, software en diensten worden voortdurend geïntroduceerd, waardoor bedrijven gedwongen worden om bij te blijven en hun technologische infrastructuur voortdurend te vernieuwen en te upgraden. Deze snelle ontwikkelingen maken het inkoopproces complex, aangezien inkopers constant op de hoogte moeten blijven van de nieuwste trends en technologieën om de juiste keuzes te kunnen maken.

Inkopers spelen een cruciale rol bij het omgaan met de uitdagingen van inkoop in de ICT-sector. Ze kunnen het verschil maken door strategisch en proactief te handelen.

In het inkoopproces staan zij voor de uitdaging om risico’s zoveel mogelijk terug te dringen, om de markt te blijven analyseren en up-to-date te blijven over ontwikkelingen.

Geef je inkoop carrière een boost

Doen waar je goed in bent... En doen wat je leuk vindt. Dat willen we toch allemaal? Tijdelijke klus of vaste baan?

Bekijk hier alle vacatures!

vacatures
image (2)