InkoopID- Marco Nicolai

Maak kennis met Marco Nicolai (Inhouse Trainer)

Maak kennis met Marco Nicolai, inhouse trainer

Ik ben Marco Nicolai en ben “per toeval” in het inkoopvak gerold. Ik ben begonnen in de detachering in de techniek en werd op een gegeven moment gevraagd als technisch inkoper bij een baggerbedrijf. Het inkopen vond ik zo boeiend dat ik nooit meer iets anders ben gaan doen. Min of meer dan, want nu “verkoop” ik inkopers voor tijdelijke en vaste functies, inkoopadvies aan het MKB en training & coaching.

Marco als trainer

Recentelijk heb ik een aantal inhouse trainingen gegeven; inkopen voor niet-inkopers. In deze trainingen neem ik medewerkers die indirect met inkoop te maken hebben mee in het inkoopproces. Zo willen organisaties meer begrip kweken onder hun medewerkers voor het belang van een goed georganiseerde inkoopfunctie. Als je merkt dat deze mensen oprechte interesse beginnen te tonen en gaandeweg zo’n dag steeds actiever deelnemen dan geeft dat veel voldoening. Veelal “moeten” ze van hun manager of directie deelnemen en daar hebben ze vaak geen zin in, want, tsja, wat hebben ze er eigenlijk aan. Door het praktisch te houden met interactieve oefeningen lukt het vrijwel altijd om ze in beweging te krijgen en beginnen ze echt mee te denken over hun eigen rol in het inkoopproces.

Als je mensen aan het werk zet met cases die herkenbaar zijn en waar ze iets mee kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden, dan zet dat gelijk zoden aan de dijk. Inkoop is geen rocketscience, al denken sommige inkopers van wel. Natuurlijk is het een vak en bestaat inkopen niet alleen uit een beetje afdingen en een handtekening onder een contract te zetten. Als je mensen kan laten zien wat hun invloed is, of kan zijn, in het inkoopproces, zonder zelf gelijk een professionele inkoper te zijn, dan heb je voor de organisatie vaak al heel wat gewonnen. Meestal weet je niet wat je niet weet. Dus als je op deze manier enige basiskennis over inkoop bij kan brengen, dan kan dat alleen maar bijdragen aan een beter functionerende inkoopfunctie.

De training is down-to-earth, geen ingewikkelde modellen en hoogdravend jargon. Daar raak je de deelnemers al snel mee kwijt. Het is niet hun vak en zien het als iets wat ook moet gebeuren en tijd en moeite kost. Vaak zijn de deelnemers de gebruikers die iets nodig hebben om hun werk te kunnen doen en mensen die zelf graag het contact met de leveranciers onderhouden, want dat werkt zo makkelijk. Als je ze kan laten zien wat voor hen de voordelen zijn, of ten minste de voordelen voor de organisatie kan laten zien. Waar zij tenslotte onderdeel van zijn en vinden dat hun eigen bijdrage iets betekent, dan snappen ze al snel dat een goed inkoopproces daar ook aan bijdraagt en het leven zelfs makkelijker kan maken.

Waarom is een inhouse training een goed idee?

Onze inhouse trainingen zijn afgestemd op de organisatie waar wij trainingen geven. Uiteraard volgen we een bepaalde lijn met een aantal vaststaande onderwerpen.  Afhankelijk van de behoefte van de organisatie kunnen we dieper, of minder diep, op bepaalde onderwerpen in gaan. De voorbeelden en interactieve cases halen we uit de praktijk van de organisatie, zodat het herkenbaar is waar de mensen mee te maken hebben en mee aan de slag gaan.

Meer weten over de mogelijkheden voor Inhouse trainingen? En kennis maken met onze andere trainers en coaches?