Marco Joosten aan het woord

Voor onze rubriek “Inkoper aan het woord” vragen wij elke maand een ervaren inkoopprofessional om zijn kennis, ervaring en zijn kijk op het werkveld van inkoop met ons te delen. Maak kennis met Marco Joosten, interim teamlead Procurement bij Strohm.

Marco als inkoper

Op dit moment ben ik via Inkoop ID aan de slag bij Strohm als interim teamlead Procurement. Hier ben ik verantwoordelijk voor het continueren, opbouwen en managen van de inkoopafdeling. De belangrijkste focus ligt op het handhaven van continuïteit door middel van tactisch inkopen en het versterken van het team via rekrutering. Tegelijkertijd geef ik vorm aan de strategische inkoop, om zo de effectiviteit en waarde creatie van inkoop voor de klant te waarborgen.

Het inkoopvak

Het inkoopvak is enorm boeiend, aangezien ik het ervaar als een “spin in het web” functie, zowel binnen organisaties als in de gehele keten. De diversiteit aan relaties en de verscheidenheid aan in te kopen materialen en diensten sluiten goed aan bij mijn brede interesse en de wens om nieuwe dingen te blijven leren. De meest uitdagende aspecten zijn het onderhandelen van win-win deals en op die manier een positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat, terwijl ik tegelijkertijd een omgeving creëer waarin een team van professionals dit telkens opnieuw kan verwezenlijken.

De belangrijkste vaardigheden van een inkoper? Naast de standaard vaardigheden zijn nieuwsgierigheid en ruimdenkendheid waardevolle eigenschappen om voldoende open te staan voor veranderingen. Overtuigingskracht is nodig om de juiste voorwaarden geaccepteerd te krijgen, en met een goede dosis kennis van contracten kunnen afspraken duidelijk worden vastgelegd.

Trends en ontwikkelingen inkoopvak

De eerste trend die duidelijk zichtbaar is, is de “early involvement” van inkoop bij voornamelijk CAPEX-projecten, waarbij de focus op de processen van specificeren, selecteren en contracteren een risico verlagend effect heeft op het project.

Een tweede trend die ik zie is dat er steeds meer energie in leveranciersmanagement wordt gestoken. “Dit verhoogt de algehele kwaliteit binnen een “supply chain” en stelt partijen in staat om gezamenlijk meer te bereiken.

Mijn tip voor inkopers

“Durf ook eens om het onderste uit de kan te halen!”

Mijn samenwerking met Inkoop ID

Ik werk sinds februari 2023 samen met InkoopID. Een vlotte samenwerking die mede tot stand komt door de uitgebreide kennis van het vak inkoop en het delen daarvan.