Tony Huyzer aan het woord

Voor onze rubriek “Inkoper aan het woord” vragen wij elke maand een ervaren inkoopprofessional om zijn kennis, ervaring en zijn kijk op het werkveld van inkoop met ons te delen. Maak kennis met Tony Huyzer, Interim Inkoper.

Tony als inkoper

Momenteel ben ik werkzaam bij Bosman Bedrijven in Leusden. Bosman is gespecialiseerd in kennis en regie binnen de installatietechniek, wat zorgt voor een bijzondere dynamiek.

De wereld van bouw en installatietechniek is nieuw voor mij, wat deze opdracht des te interessanter maakt. De oorspronkelijke opdracht was om na het vertrek van een van de inkopers te onderzoeken hoe de afdeling binnen de organisatie herpositioneerd kan worden. Dit vereist dat ik verder kijk dan alleen inkoop, en gelukkig krijg ik de vrijheid om een adviserende rol te vervullen.

Ik vind het interessanter om niet alleen betrokken te zijn bij inkoop, maar ook bij het medebepalen van het speelveld en bij een stukje change management. Bosman is een aangename organisatie met veel expertise en een positieve mindset. Het idee van het verbeteren van efficiëntie wordt breed gedragen.

Het inkoop vak

Wat het inkoop vak zo leuk maakt? Het is boeiend om vast te stellen welke middelen nodig zijn om een bedrijf goed te laten functioneren en deze middelen vervolgens optimaal te benutten. Mijn focus ligt altijd op samenwerking, zowel met alle belanghebbenden binnen een organisatie als met externe leveranciers. Uiteindelijk is het doel om samen met je partners een langdurige en een vruchtbare samenwerking op te bouwen.

Qua kennis en vaardigheden kan ik uitsluitend naar mijzelf kijken. Ik ben niet slechts een inkoper, maar in de eerste plaats een ondernemer. Deze ondernemersmentaliteit komt me vaak van pas in het inkoop vak. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: “Zou je het ook zo doen als het je eigen bedrijf was?” Dit brengt een gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee. Uiteindelijk draait het niet alleen om wat jij als inkoper bereikt, maar om hoe het bedrijf het maximale rendement haalt uit de inspanningen van al zijn medewerkers.

Trends en ontwikkelingen inkoop vak

Gelukkig wordt er momenteel niet meer zo erg naar inkopers gekeken als: diegenen die altijd kosten wat het kost het onderste uit de kan willen halen qua prijs.

Inmiddels ligt de focus meer op duurzaamheid, beschikbaarheid en samenwerking.

Mijn tip voor inkopers

Bedenk voordat je die allerlaatste euro ook nog uit de deal wilt halen, of jouw leverancier je ook nog wil helpen als jij als klant in een lastig parket zit en zij op dat moment de mogelijkheid hebben om aan andere klanten te leveren? Zoek het evenwicht!

Mijn samenwerking met Inkoop ID

Dit is mijn vierde opdracht via Inkoop ID. We weten inmiddels wat we aan elkaar hebben en zij weten voor wat voor soort opdrachten ze me in kunnen zetten. We hebben vaak maar een half woord nodig en dat is prettig.


Gepubliceerd in: Blog