Schaarste neemt verder toe, hoe ziet de arbeidsmarkt voor inkopers er uit?

Volgens onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie neemt de schaarste op de arbeidsmarkt dit jaar nog verder toe. Met name een toenemende vraag naar schaarse doelgroepen, zoals bepaalde specialismes binnen inkoop, maakt de arbeidsmarkt een stuk krapper. Tegelijkertijd leunen bedrijven nog steeds op traditionele werving voor dit soort posities. Er ontstaat een vacature in de organisatie en deze wordt door HR uitgezet via de jobsite, jobboards en als het meezit wordt deze gedeeld via verschillende social media kanalen.

Vervolgens is het afwachten of die ene passieve topper gaat reageren. Een aantal dagen, weken verstrijken en er komen voldoende sollicitaties binnen maar die ene topper heeft zich nog niet gemeld. Maar hoeveel van dit soort toppers zijn er, waar zitten ze en waarmee kun je deze kandidaten verleiden? Daar wordt in de praktijk nog weinig over nagedacht. Klopt de vacaturetekst nog wel en nodigt deze uit tot reageren? Is het salaris wel marktconform en komen alle aspecten aan bod die deze professionals belangrijk vinden? Vaak lezen we dit niet terug in de vacatureteksten die wij tegen komen. Dat is zonde en een gemiste kans want de topper haakt af.

Wanneer er een vacature ontstaat is het goed om eerst na te denken en het gesprek aan te gaan wie we nu eigenlijk zoeken. Zeker bij moeilijke en schaarse profielen moeten kandidaten verleid en actief benaderd worden. Bij Inkoop ID kunnen we inzicht geven hoe groot uw doelgroep precies is en wat deze doelgroep beweegt. In Nederland zijn er naar schatting 22.000 mensen actief in het inkoopvak, van assistent tot manager en binnen uiteenlopende branches van publiek tot privaat. Hoe dit zich verhoud tot de specifieke doelgroep die u zoekt is vaak niet bekend.

Heeft u, of verwacht u, binnenkort een vacature en bent u benieuwd hoeveel inkopers er in uw regio, op branche/specialisme niveau actief zijn? Neem dan contact op voor een vrijblijvende arbeidsmarktanalyse met Raymon Geldof via raymon.geldof@inkoopid.com of telefonisch via 070-3000118. Het verplicht u tot niets en het geeft u een gedetailleerd inzicht van uw doelgroep en haalbaarheid wat betreft het van de vacature. Daarnaast kunnen we adviseren of het salaris marktconform is en wat potentiële kandidaten belangrijk vinden naast het salaris. Dit advies is gebaseerd op verschillende actuele arbeidsmarktonderzoeken en onze praktijkervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*