Een inkoper doet helemaal niets…

Een inkoper doet helemaal niets…

Van de week liep ik met m’n hond buiten, in het zonnetje, heerlijk! Al slenterend door het park, genietend van het mooie weer en alles wat in bloei stond of uit begon te lopen, kwam ik een kerel tegen die ik wel vaker zie lopen, ook met z’n hond. Hondenbezitters herkennen het wellicht wel, dan zeg je elkaar gedag en maak je zo nu en dan een praatje, meestal over gewone algemene dingen, zoals het weer of natuurlijk Corona. Zo begon hij te vertellen dat hij meer moest lopen, want veel te weinig lichaamsbeweging met de sportscholen nu inmiddels maanden dicht. Werk je ook nog thuis, vroeg ik? Nee, dat dan weer niet, dat gaat niet, zei hij. Ik ben directeur bij een machinefabriek en de mensen in de productie kunnen niet thuis werken. Dus ik werk zo nu en dan wel thuis, maar op kantoor moet er wel bezetting zijn om het contact met de vloer niet te verliezen. De mensen die thuis kunnen werken doen dat ook zo veel mogelijk, maar als eindverantwoordelijke vind ik dat ik dan wel regelmatig aanwezig moet zijn. En wat doe jij dan eigenlijk? Vroeg hij daarop. Ik zit in de inkoop antwoordde ik en wij bemiddelen inkopers en leveren inkoopadvies aan het MKB. We doen overigens best veel in de maakindustrie. Oh, zei hij, inkopers… Van die figuren die nog even gaan onderhandelen over de prijs om wat extra korting te bedingen. Dat werkt bij ons toch anders, wij vinden de relatie belangrijker dan een beetje korting, dus wij hebben geen inkoper.

Daar gaan we weer dacht ik, weer iemand die geen flauw benul heeft van wat inkoop doet en kan. Waarschijnlijk denkt hij bij Kraljic aan één van die Poolse lassers die ze wel eens inhuren. Was ik maar lekker doorgelopen met Flynth, dan had ik mezelf deze irritatie kunnen besparen. Anyway, te laat, dus toch maar op de barricades…

Ik zal het je sterker vertellen zeg ik tegen hem. Een goede inkoper doet eigenlijk helemaal niets en al zeker niet alleen maar onderhandelen over een beetje korting. Ze schrijven de specificaties niet, dat laat hij of zij de specialist doen, ze bepalen het budget niet, dat doet de budgethouder… Een inkoper laat dat allemaal doen en dat is nu de kracht van zijn rol, hij organiseert het hele proces van inkopen en wel op de slimste manier. In nauwe, en harmonieuze, samenwerking met zijn collega’s zorgt hij voor de beste producten en diensten tegen de laagst mogelijke kosten. Okay, toegegeven, om dit zo effectief en efficiënt mogelijk te regelen is vaak een hele klus en gaat er aardig wat water door de Rijn voordat het zover is. Als wij ergens binnenkomen is het eerst zaak om goed inzicht in de spend en de huidige processen te verkrijgen en daarmee gaan we aan de slag. Bijna altijd weten onze inkopers een besparing te realiseren op de beïnvloedbare spend, soms wel 10% of meer. Dat is dus geen eenmalige korting door een prijsonderhandeling, maar bijna altijd structureel. Met behoud van dezelfde of betere kwaliteit en vaak zelfs een nog betere relatie met de belangrijkste leveranciers. Maar, zeg ik, als je tevreden bent hoe het allemaal gaat en je nooit tegen problemen met je inkoop of je leveranciers aan loopt, dan heb je het goed voor elkaar en moet je niet gaan veranderen om te veranderen natuurlijk!

Okay, okay, rustig maar zei hij, wist niet dat je boos zou worden. Sorry, zei ik, misschien reageerde ik een tikje te fel en begin te lachen. Ik ben ook niet boos, ik vind het alleen zo jammer dat de nodige bedrijven een inkoper nog steeds zien als iemand die een beetje over de prijs onderhandelt, maar dat is allang niet meer zo. Nou, ja, allang, de old school inkoper misschien nog steeds, maar, ja, of je dat een inkoper moet noemen…

Weet je, zei hij tenslotte, hier heb je mijn kaartje, bel me, drinken we een keer een kop koffie en kan jij me wat meer vertellen over inkoop. Waarna hij zijn wandeling met z’n hond vervolgde en ik ook.

 

-Marco Nicolai- 

 

Bekijk hier onze andere blogs.