Wilt u korting?

Meestal krijgt de verkoper te horen hoeveel korting kan ik krijgen? De verkoper stelt zelden de vraag aan de klant; wilt u korting?

Zo was ik onlangs in gesprek met een prospect, inmiddels klant, waar wij al geruime tijd contact mee onderhouden en waarmee we nu werkelijk tot zaken gingen komen. Doordat wij elkaar al wat langer kennen verloopt zo’n gesprek wat informeler en stelde ik hem de vraag; wil je straks nog korting? Hij keek mij enigszins niet begrijpend aan en vroeg; “hoe bedoel je?” Nou, reageerde ik, dan kan ik daar alvast rekening mee houden in het tarief… Hierop schoot hij gelukkig in de lach en zei dat hij gewoon een eerlijke prijs wil betalen. We gingen hier wat nader op in en al snel kwamen we tot de conclusie dat het tegenwoordig vrij gebruikelijk is om korting te vragen. Als je niet om korting vraagt dan kan je wel eens te veel betalen. Veel verkopers gaan ervan uit dat deze vraag sowieso komt en houden hier vooraf al rekening mee in hun prijsstelling… Het geven van korting is hiermee een farce geworden. Het is bijna niet meer geloofwaardig als je de “normale” prijs ergens voor betaald. Echter bij het betalen van de juiste prijs speelt vaak een stukje emotie mee.

Ik was op zoek naar een nieuw paar schoenen en slaagde hiervoor in de uitverkoop, van €279,00 voor €149,50. Ergens voelde dat toch wel lekker dat ik nu bijna €130,00 had bespaard, of beter gezegd, minder uitgegeven. Dat geeft toch wel een goed gevoel. Daar draait het dan ook veelal om… Het gevoel. Het idee hebben dat je spekkoper bent… Mensen zien bij voorkeur een hogere prijs met korting, dan een eerlijke prijs zonder korting. Het is een stukje perceptie, je denkt meer waarde te krijgen voor minder geld. Het zit naar mijn mening met name tussen de oren. Ik maak mij er zelf ook schuldig aan. Bedenkt u zich eens voor uzelf; wilt u korting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*