Ronald Woudstra aan het woord

Voor onze rubriek “Inkoper aan het woord” vragen wij elke maand een ervaren inkoopprofessional om zijn kennis, ervaring en zijn kijk op het werkveld van inkoop met ons te delen. Maak kennis met Ronald Woudstra, Business Partner bij AddContract.

Ronald als inkoper

“Ik ben Business Partner bij AddContract en momenteel beschikbaar om facilitaire en indirecte kostenposten bij bedrijven grondig door te lichten en te structureren. Mijn specialiteit ligt in het realiseren van significante en langdurige kostenbesparingen. Het valt op dat veel organisaties op dit gebied grote kansen onbenut laten. De afgelopen vier jaar heb ik daar genoeg voorbeelden van gezien.

Het inkoopvak

Inkoop, en vooral gedegen contractmanagement, zijn van uiterst belang voor elke organisatie. Hier begint en eindigt alles mee, het zogeheten CLM (contract lifecycle management), waar alles mee begint en eindigt. In grote bedrijven is dit meestal goed georganiseerd, maar kleinere bedrijven (tot 500 werknemers) hebben hier vaak nog veel terrein te winnen. Ik sta klaar om hen hierbij te ondersteunen, en ik lever altijd meetbaar resultaat!

De belangrijkste vaardigheden van een inkoper? Moderne onderhandelingsvaardigheden zijn van essentieel belang. De oude stijl van inkopen en uitknijpen werkt niet meer op de lange termijn. Relatiemanagement en het gunnen van concessies aan beide kanten zijn veel duurzamer en versterken de onderlinge verhoudingen met zowel bestaande als nieuwe leveranciers.

Trends en ontwikkelingen inkoopvak

Ik zie op dit moment de trend dat contractmanagement steeds meer erkend wordt als sleutelelement, en niet alleen binnen het inkoopdomein. Het regelmatig en periodiek evalueren en benchmarken van kosten, contracten en prestaties is des te belangrijker voor het succes en de toekomst van elk bedrijf.

Mijn tip voor inkopers

“Op indirecte inkoopdossiers is vaak meer te sparen dan je vooraf denkt. Zonder daarmee in te leveren op de kwaliteit van dienstverlening.”

Mijn samenwerking met Inkoop ID

Sinds juni 2023 werk ik samen met Inkoop ID. Ik had al eerder met Marco Nicolai kennisgemaakt en zag enige tijd later dat hij een interessante interimopdracht op LinkedIn had gepost. Het betrof een afgebakende kostenbesparingsklus van uiteenlopende NPR (non-product related) inkoopdossiers bij een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Precies in mijn straatje en ook letterlijk in de buurt. Binnen drie dagen was het rond en de week daarop kon ik direct starten.

Inkoop ID kenmerkt zich door een transparante en doelgerichte aanpak in het bemiddelen van inkoopprofessionals. Het persoonlijke contact verloopt prettig en duidelijk, en ze betalen ook vlot. 😉