Slachtofferhulp voor inkopers

Daar zit tie dan… Met tranen in z’n ogen en gebroken stem te vertellen dat hij als inkoper niet gewaardeerd wordt. Dat er geen erkenning is voor het inkoopvak bij zijn huidige werkgever. Dat tie geen besteller is maar een inkoper. Dat hij daarom op zoek is naar een andere baan. Eén waar ze wel het belang van inkoop zien. Waar er wel waardering is voor zijn inzet. Krijg jij geen erkenning voor jouw werk of ken je iemand die in zo’n situatie zit? Bel 0900-STEUNINKOOP en krijg emotionele hulp en ondersteuning.

Was er maar slachtofferhulp voor inkopers. Het is natuurlijk een heel ingrijpende gebeurtenis als je erachter komt dat er geen erkenning is voor wat je doet. Vooral heel erg emotioneel ook. De juiste steun kan dan veel voor die inkopers betekenen.

Beetje over de top, maar in zekere zin wel herkenbaar. Zo nu en dan spreek ik nog steeds inkopers die in die slachtofferrol kruipen. Klagen dat ze geen erkenning krijgen. Dat het belang van inkoop niet gezien wordt. So what? Misschien verdienen ze die erkenning helemaal niet. Of is het helemaal niet wie die organisatie eigenlijk nodig heeft. Of zien ze inderdaad het belang van inkoop niet in.

Er zijn genoeg organisaties waar inkoop (nog) niet op de kaart staat. Dan denkt iemand ergens ineens, we moeten misschien iets met inkoop gaan doen… En ze nemen een inkoper aan. Maar als de noodzaak er niet is? Het geld klotst misschien wel tegen de plinten op, de risico’s zijn gering, niemand ziet eigenlijk het nut van een professionele inkoopfunctie. Operationeel inkopen is goed genoeg. Inkoop is geen strategische functie. En ook al zijn de uitgaven groot, dan gaat inkoop weinig bijdragen. Dan moet je als inkoper ineens bedenken welke rol je wel op je wil nemen. Alleen die slachtofferrol… dat is een beetje zonde van je energie.

Wat dan? Je kan als inkoper in principe 2, nee eigenlijk 3, dingen doen. Proberen het te veranderen en laten zien dat inkoop wel van waarde is. Of het accepteren dat het is zoals het is. Een faciliterende rol waarmee je mensen, collega’s, blij maakt door ze een hoop werk uit handen te nemen op inkoopgebied kan ook veel voldoening geven. En als veranderen niet lukt en accepteren is geen optie, dan moet je zelf je conclusies trekken en wat anders gaan zoeken. Zat bedrijven die inkoop wel belangrijk vinden en zien dat jij hier een bijdrage aan kan leveren.

Heb jij je conclusie getrokken? Bel jij slachtofferhulp voor inkopers of 070-3000118 voor een andere baan?