InkoopID- Rob vd Berg

Maak kennis met Rob van den Berg (inkoop coach)

Maak kennis met Rob van den Berg, Inkoop coach bij Gemeente Veere 

Ik ben Rob van den Berg, 56 jaar, getrouwd en twee kids. Ik woon in Schiedam en werk sinds 2000 in het inkoopvak. Begonnen bij een klein MKB-bedrijf in de private sector en sinds 2004 werkzaam in publieke organisaties en speciale sector bedrijven als inkoper, contractmanager, teammanager en hoofd inkoop. Sinds 2013 ben ik werkzaam als ZZP’er.

Van huis uit ben ik interieurontwerper. Na wat omzwervingen qua baan en het volgen van de opleiding hbo-bedrijfseconomie en een postdoctoraal bedrijfskunde (Marketing & Logistiek) aan de OU ben ik in aanraking gekomen met het vak inkoop. Het vak bleek alles te hebben wat ik leuk vond. Momenteel werk ik voor de gemeente Rotterdam als inkoopadviseur en voor de gemeente Veere als coach voor een startende inkoper.

Rob als coach

Op dit moment coach ik, in opdracht van de gemeente Veere, een startende Inkoper. Dit heb ik in het verleden vaker gedaan. Wat ik precies doe? Het kan gaan om coaching in een specifiek onderwerp van inkoop, management of inkoop in de hele breedte.

Wat ik belangrijk vind in coaching on the job? Bij de gemeente Veere coach ik iemand die helemaal nieuw is in het vak. Ik coach hem daarom in de volle breedte (procedures, juridische aspecten, documentatie, spendanalyses etc.) Ik probeer mij in het coachen niet alleen te richten op het aanleren van theorie. Het is belangrijker dat je daadwerkelijk praktisch en pragmatisch met de theorie aan de slag kan.

Wanneer ik een nieuw coaching traject start dan is het belangrijk om erachter te komen wat iemand nodig heeft. Waar kan iemand beter in worden of tegen welke problemen lopen ze aan? Het doel is om iemand echt op te leiden en niet op te treden als procesbegeleider.

De gemeente Veere

Veere is een kleine gemeente met 1 inkoper voor het gehele concern. Dat is een ideale leeromgeving voor een startende inkoper omdat je heel dicht op de organisatie zit met weinig bureaucratie en de ruimte om eigen afwegingen te maken binnen de inkoopkaders (aanbestedingswet en eigen beleid). Bovendien komt alles van ICT, sociaal domein, dienstverlening, leveringen en werken op je pad. Het is ook een leuke opdracht om een beginnend inkoper te ondersteunen bij het maken van die afwegingen.

Waarom is coaching on the job een goed idee?

Cursussen en opleidingen zijn vaak heel abstract. Je kunt er meestal niet direct mee aan de slag. Bij coaching on the job ga je aan de slag in de praktijk en kan je direct werken aan de ontwikkeling van de belangrijkste competenties. Kennis en ervaring is heel waardevol. Daarvoor is coaching on the job een hele mooie uitkomst.

Meer weten over de mogelijkheden voor coaching on the job? En kennis maken met onze andere trainers en coaches?