Het klimaat en de cruciale rol van inkoop

Onze aarde is volgens de wetenschap zo’n 4,6 miljard jaar oud. Pin me niet vast op een paar miljoen meer of minder. Ik ben geen wetenschapper en dit is wat Google mij vertelde. Wij mensen hebben in ongeveer 200 jaar tijd een klimaatverandering bewerkstelligt waarvan de gevolgen verwoestend zijn. Milieuactivisten roepen dat wij mensen de aarde vernietigen. Ik denk dat het niet zo’n vaart zal lopen. Na 4.600.000.000 jaar, om en na bij, blijft de aarde nog wel even voortbestaan. Met of zonder mensen…

Is verandering nog mogelijk? Ik durf het echt niet te zeggen. Ik durf wel met enige zekerheid te stellen dat als we niets of te weinig doen we in steeds hoger tempo op de afgrond afstevenen. Ik maakte mij tot voor kort met name zorgen voor onze kinderen of kleinkinderen. Echter als ik nu zie wat er al aan hand is met extreem weer, bosbranden, overstromingen en mislukte oogsten, dan weet ik echt niet wat onze huidige generatie al te wachten staat…

Zwaar onderwerp hè? En wat heeft dit te maken met inkoop? Een heleboel. Niets doen is geen optie of op de A12 gaan zitten waardoor er files ontstaan en Den Haag verstopt raakt met stilstaand verkeer (lees: nog meer CO2 uitstoot) is ook het paard achter de wagen spannen. Mijn laatste poll ging over duurzaamheid. Of inkopers zich bewust zijn van hun invloed, zoals op bijvoorbeeld specificaties, leverancierskeuze en innovatie. En of zij deze invloed actief aan moeten wenden om positieve veranderingen op het gebied van duurzaamheid te stimuleren. Een overtuigende meerderheid is het ermee eens dat inkoop hier invloed op heeft. Elke kleine stap helpt. Saillant detail is wel dat dit onderwerp de slechtste response heeft gekregen ten opzichte van mijn eerdere polls over salaris, corruptie en AI. Leven dat soort onderwerpen dan meer dan duurzaamheid en het klimaat of ligt dit aan het algoritme van LinkedIn?

In de jaren 90 (ja toen al), was er een campagne “Een beter milieu begint bij jezelf”. “Jezelf” is niet alleen de persoon die thuis het afval scheidt en netjes de statiegeldblikjes inlevert. “Jezelf” is ook de medewerker van het bedrijf waar duurzaamheid hoog op de agenda staat of zou moeten staan. De inkoper bijvoorbeeld. Die gaat wellicht niet in z’n eentje het beleid en de strategie van de organisatie veranderen, maar kan een bijdrage leveren door duurzame keuze te maken. Keuzes op het gebied van milieuvriendelijke producten en materialen. Kiezen voor leveranciers die duurzaamheid als kernwaarde hebben. Afvalvermindering door te zoeken naar producten met minder verpakkingsmateriaal, recyclebaar zijn of een lagere ecologische footprint hebben. Circulariteit en Innovatie stimuleren, efficiëntere transportoplossingen of de interne lobby voeren met betrekking tot duurzaamheid. En zo zijn er ongetwijfeld nog meer zaken op te noemen waar je als inkoper invloed op uit kan oefenen, toch?

Het woord “klimaatverandering” klinkt weinig urgent, crisissen hebben we al genoeg en als de media zegt dat we afstevenen op een ramp, dan is dat weer overdreven. Welke naam je het ook wil geven, feit is dat er iets moet veranderen en dat wij inkopers hieraan bij kunnen, of beter gezegd, moeten dragen.