zzp'er aan het werk

Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent de Wet DBA in 2025?

Het is volop in het nieuws: de wetgeving omtrent schijnzelfstandigheid. Volgend jaar (2025) gaat de Belastingdienst ingrijpende veranderingen doorvoeren voor bedrijven die regelmatig zzp’ers inhuren. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is gemaakt om schijnzelfstandigheid te voorkomen en deze wet wordt (alweer) op scherp gezet. Wat dit verder precies inhoudt en wat het gaat veranderen lichten we graag toe.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Even een korte opfrisser. Schijnzelfstandigheid houdt in dat werkenden zich voordoen als zelfstandige, terwijl er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat werkgevers hun wettelijke verplichtingen, zoals het betalen van sociale premies en belastingen, ontlopen.

Kabinet wil zachte landing

Momenteel houdt de Belastingdienst het ‘handhavingsmoratorium’ aan. Dit betekent dat zij bij schijnzelfstandigheid wel een aanwijzing aan opdrachtgevers geven, maar geen naheffingsaanslag of boete. Met 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium niet meer en kan de Belastingdienst wel een naheffingsaanslag of boete geven.

Nu wordt er in de Tweede Kamer veel gesproken over schijnzelfstandigheid en willen zij een ‘zachte landing’ voor de handhaving hierop. Hoe zit dit eruit?

De Tweede Kamer wil dat de handhavingsstrategie van de Belastingdienst wordt gewijzigd, in ieder geval in het eerste jaar. Momenteel is er veel onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers en hierdoor dreigen veel échte zzp’ers nu opdrachten mis te lopen. De rust moet weer terugkeren en met een andere handhavingsstrategie is dat mogelijk, aldus Thierry Aartsen van de VVD. Hij wil dat de Belastingdienst zich gaat richten op de evidente probleemgevallen. Voor andere groepen dient er gewerkt te worden met waarschuwingen, maatwerk en de menselijke maat.

Geen duidelijke kaders

De politieke partij BBB is van mening dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat er geen duidelijke kaders aanwezig zijn voor handhaving. Daarnaast spreken de webmodule en de online ondernemerscheck elkaar tegen. Rikkers van BBB vindt het bijzonder dat de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën en andere departementen allemaal een ander afwegingskader hanteren.

In een motie roept hij op dat het kabinet voor 1 november een helder toetsingskader moet publiceren en dat de Rijksoverheid daar gebruikt van maakt. Op die manier moeten er duidelijke modelovereenkomsten komen die helderheid bieden over de status van zzp’ers. Anderzijds komt er een grotere verantwoordelijkheid voor opdrachtgevers: bedrijven worden nog meer verantwoordelijk gehouden voor het correct classificeren van arbeidsrelaties.

Meer informatie over schijnzelfstandigheid lees je in het artikel van Flexnieuws.