InkoopID- Gilbert Dinsbach

Het verhaal van Gilbert Dinsbach

Doordat we nu allemaal thuis zijn, worden er onderling veel ideeën uitgewisseld aan de eettafel. Dat is heel verfrissend en stemt tot nadenken.

De Corona crisis kwam als een donderslag op het project binnen. Mijn project kwam net lekker op gang en de eerste resultaten begonnen vorm te krijgen. Het Corona nieuws kwam steeds dichterbij. Je houdt rekening met een worst case scenario, maar zo’n besluit komt toch nog onverwacht. Alle activiteiten op inkoopgebied en afdelingsontwikkeling werden per direct door de opdrachtgever stop gezet. Net als voor andere ZZP-ers betekende dit ook voor mij een acute stop van inkomsten. Na van de eerste schrik te zijn bekomen, heb ik mijn dagen opnieuw ingedeeld. Zo heb ik mijn zelf ontworpen Category Monitoring System (SAAS) verder ontwikkeld en verbeterd, zodat ik deze bij mijn opdrachtgevers kan implementeren zodra we weer de werkvloer op mogen. Omdat ik daar nu alle tijd voor heb, heb ik er verschillende extra controle punten in kunnen bouwen en is een en ander beter gevisualiseerd met verschillende grafieken.

Dat de crisis verschillende sectoren hard raakt is natuurlijk een understatement en die pijn zullen we met z’n allen nog lang blijven voelen ben ik bang, ook wanneer we weer binnen de nieuwe normen de werkvloer op mogen. Aan de ene kant vind ik de genomen regeringsmaatregelen goed, maar de andere kant ook weer paniekvoetbal. Ieder jaar overlijden er meerdere mensen aan een (griep)virus. Dat is nu niet anders, alleen ligt het nu onder een vergrootglas. Binnen mijn eigen familie en kennissenkring is er namelijk niemand die de symptomen van Corona heeft. Aan de andere kant begrijp ik ook dat je je ogen ook niet moet sluiten voor al het leed wat het virus al heeft aangericht in de wereld.

“Aan de ene kant vind ik de genomen regeringsmaatregelen goed, maar de andere kant ook weer paniekvoetbal.”

Financieel lukt het nog wel, maar je bankrekening verdampt in zeer rap tempo. Om aan de sleur te ontsnappen heb ik enige weken geleden contact opgenomen met de opdrachtgever met de vraag of ik offline wat kan betekenen mijn expertise. Na enig overleg is besloten dat dit inderdaad mogelijk is en op prijs werd gesteld. Ondertussen ben ik al zo’n 4 weken offline bezig en genereer ik gelukkig weer wat inkomsten.

Bij mij thuis zijn we allemaal zelfstandig ondernemer. Mijn vrouw heeft een praktijk voor klassieke homeopathie aan huis en doet daarnaast ook werkzaamheden in de particuliere thuiszorg. Zij is in deze crisistijd nog altijd druk bezig. Mijn twee thuis wonende zonen zijn ook beide zelfstandig. De oudste is management consultant in proces verbeteringen en afdelingsontwikkeling. Ook zijn project is abrupt gestopt. De ander doet, naast zijn studie aan de internationale hotelschool, huisvestingsbemiddeling voor stagiaires in het Verenigd Koninkrijk en België. Omdat alle buitenlandse stageperiodes zijn gestopt zijn ook zijn inkomsten opgedroogd.

Doordat we nu allemaal thuis zijn, worden er onderling veel ideeën uitgewisseld aan de eettafel. Ideeën wat te doen in het post-Corona tijdperk. Welke kansen zijn er en welke beperkingen. Dat is heel verfrissend en stemt tot nadenken. Vorige week heb ik nog telefonisch contact gehad met de opdrachtgever en afhankelijk van de regeringsbesluiten, wilt de opdrachtgever dat er vanaf komende week langzaamaan wordt opgeschaald. In ieder geval offline en met een plan om online te starten. Dat is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.

Vooralsnog zie ik de toekomst nog redelijk rooskleurig in. Mijn bestaande opdrachtgever en een potentiële nieuwe opdrachtgever in België zijn nog steeds voornemens om door te zetten. Ook na deze zware periode zijn er weer kansen en het is zaak deze kansen te herkennen en daarop in te spelen. Makkelijk zal het zeker niet worden, want ook bedrijven zullen in eerste instantie zijn geschrokken van de financiële verliezen, echter wanneer zij (financieel) sterk genoeg zijn en risico durven te nemen kunnen zij met ondersteuning van externe expertise sneller uit het diepe dal komen en zich in een betere marktpositie kunnen manoeuvreren.

“Old thinking and handling are often not the right methods to get the desired new views and necessary changes.”

Ook benieuwd naar het verhaal van andere Inkoopprofessionals? Lees hier hun verhaal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*